Dataskydd – en demokratifråga - Legalworks

Dataskydd – en demokratifråga

Bolagsjuristbloggen tyckte GDPR specialisten Emma Lilja Sjödins artikel var intressant. Hon tycker att dataskydd är en demokratifråga – håller ni med?


Väckarklockan ringer och du stänger av den med en hård smäll. Du har inte sovit något vidare under natten, så du känner dig långt ifrån utvilad. Du stapplar yrvaket ut ur sängen och in i köket, hela din kropp skriker efter dagens första kopp kaffe. Som tur är har din uppkopplade säng känt av hur du har vridit och vänt dig under natten och därför skickat signaler till kaffebryggaren i köket att brygga extra starkt kaffe just idag. Du stjälper tacksamt i dig koffeinet som nästan river i kroppen och du börjar äntligen känna dig redo för en ny dag.

Låter det som en utopi? Det är det faktiskt inte. Internet of Things är en våg som sveper över vårt samhälle och våra prylar digitaliseras i allt snabbare takt. Eftersom flera olika aktivitetsarmband redan mäter våra aktiviteter och sömn är det bara en tidsfråga innan sängen själv kan känna av dina rörelser och sedan kommunicera med kaffebryggaren. En annan algoritm kommer att beställa kaffe från matvarubutiken och få det levererat till din dörr i lagom tid till att det nuvarande kaffepaketet har tagit slut. På så sätt garanteras ditt koffeinbehov att tillfredsställas. Detta kommer att underlätta ditt liv eftersom du inte behöver ta alltför många aktiva beslut under dagen, vilket gör att du kan lägga mer energi på viktigare saker såsom familj, fritid och arbete.

Men vad händer den dagen du egentligen inte vill ha en kopp kaffe eftersom du vill bli kvitt ditt koffeinberoende och därför istället skulle vilja ha en kopp te när du vaknar? Sängen och kaffebryggaren vet inte om din nya föresats och brygger därför kaffe som står klart när du kommer upp ur sängen. Den invanda bekvämligheten kombinerat med koffeinsuget gör att du antagligen kommer att dricka kaffet ändå, istället för att aktivt hälla ut kaffet och istället koka en kanna te. Det må låta trivialt, men beslutet om kaffe eller te är troligtvis inte det enda du har överlåtit till algoritmer i framtiden. Redan idag är ditt flöde i sociala medier baserat på algoritmer som följer dina intressen och åsikter. Du matas alltså med information som bekräftar din världsbild. Om du aldrig utmanas i dina åsikter och dessutom har vant dig av med att ta obekväma och aktiva beslut eftersom allt i din vardag är inställt efter dina vanliga rutiner och beslut, hur påverkar det i förlängningen demokratin?

Demokrati är ett styre som bygger på att dess medborgare dels beslutar sig för att rösta och dels beslutar sig för att rösta på något. För att försäkra oss om att samhället styrs på det sätt som vi tycker ligger närmast våra värderingar röstar vi på ett särskilt parti. Det kräver alltså två aktiva val av varje röstberättigad individ. Om vår världsbild grundar sig på information som vi matas med genom algoritmer blir det en alltför enkelt att påverka demokratiers valresultat, bara genom att hacka algoritmen och styra informationen. För att upptäcka detta krävs att individerna tar ett aktivt beslut att söka information utanför sin vanliga sfär, för att på så sätt utmanas i sitt tänkande. Låt oss hoppas att vi gör det. För medan starkt kaffe en ovanligt trött måndagsmorgon är en skänk från ovan, är utmanande av demokratin inte det. Låt oss därför slå ett slag för en kanna te, även en regnig novembermorgon.

Scroll to Top