Nu har LegalWorks släppt 2017 års Nordic General Counsel Report på temat digitalisering. Bolagsjuristbloggen träffar LegalWorks VD Anna Lensmar-Friedman för att få reda på mer.
Vad är din syn på digitaliseringen av bolagsjuristavdelningar efter att ha genomfört den här undersökningen?
Det har varit intressant att genomföra den här undersökningen. I ett makro-perspektiv är vi i början av den fjärde industriella revolutionen och jag tror att vi alla är medvetna om och försöker förhålla oss till den snabba utveckling som nu sker. Digitaliseringen kan innebära att vi kan slipper monotona, administrativa arbetsuppgifter. Det ger oss kraft att fokusera på strategiska, kreativa frågor och därigenom står vi också på tröskeln till den meningsfulla ekonomin, där vi gör det som tillför störst värde. Avgörande nu är att frigöra tid för att kompetensutveckla och hänga med i det digitala skiftet. Man måste investera tid för att vinna tid.
Hur har ni gått till väga när ni tagit fram rapporten – vilka är med?
Rapporten baserar sig på en enkätundersökning med 60 chefsjurister i Norden från ett brett spektrum av branscher samt uppföljande djupintervjuer med ett mindre antal deltagare.
Hälften av bolagen som ingår i studien är börsnoterade.
Storleken på bolagsjuristavdelningarna som undersöks i studien varierar mellan 2-200 personer. Bolagen är jämnt fördelade mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige.
Vad är key-findings?
Man kan konstatera att 2017 är chefsjuristerna delade i två tydliga läger i sin syn på digitalisering. Helt oberoende av land, bransch eller storlek på avdelningen tror 50% av chefsjuristerna att bolagsjuristavdelningens verksamhet är för komplex att automatisera medan 50% tror att automatisering kommer att ske och det snabbt. Digitaliseringsfrågan är dock näst högst upp på samtliga chefsjuristers agenda efter hur hantera GDPR regelverket som nu är brinnande aktuellt fram till maj 2018.
Ser du några andra trender?
Samtliga chefsjurister använder digitala verktyg men ju mer komplext verktyg desto lägre användande, färre än fem av 60 chefsjurister har använt någon form av AI-baserat verktyg i sin verksamhet. De nordiska bolagsjuristlandskapet utmärks fortfarande av hantverkstänkande snarare än automatisering, standardisering och industrialisering. Trenden går dock mot mer automatisering och fler verktyg även om det fortfarande är fråga om early adopters som driver utvecklingen. Brytpunkten kommer när en kritisk massa övergått till ett mer industriellt arbetssätt. Då tvingas andra följa efter för att inte bli lämnade hopplöst efter i mått av effektivitet.
Majoriteten av bolagsjuristavdelningarna driver och hanterar också frågan om digitalisering själva. Change management – dvs hur de skall mäkta med att ta till sig och driva digitaliseringsprojektet är en viktig fråga för chefsjuristerna över hela norden just nu.